particulieren | scholen

Wij zijn Ruud en Sølvi van den Ende

Twee enthousiaste en dynamische eerstegraads docenten Engels met meer dan 20 jaar ervaring in het (tweetalig) voortgezet onderwijs en 10 jaar ervaring in het trainen van docenten. Gespecialiseerd in de Tovani methode voor begrijpend lezen.


Nadat we ons in de methode van de Amerikaanse docent en leesvaardigheidsexpert Cris Tovani hadden verdiept, en Sølvi workshops van Cris Tovani had gevolgd in de Verenigde Staten, pasten we de methode toe in onze eigen vaklessen.

Wij kregen zeer positieve reacties van onze leerlingen en constateerden betere resultaten voor de Engelse leesteksten, maar ook voor andere vakken waar de leerlingen veel moesten lezen.

Na een aantal workshops te hebben verzorgd voor collega’s op onze eigen school, besloten we ook andere docenten en leerlingen kennis te laten maken met deze bijzonder effectieve leesmethode.

Van den Ende Education verzorgt trainingen aan alfa/bèta/gamma docenten op locatie door heel Nederland en trainingen aan mensen uit het bedrijfsleven en particulieren in onze ruimte in het Willibrordus Business Centrum in Heiloo.


Bedankt voor de Beter Engels lessen die je aan onze dochter hebt gegeven. Ze heeft er erg van genoten en vond het jammer dat de cursus alweer voorbij was. Haar zusje wil volgend schooljaar ook, want die vond het allemaal reuze-interessant klinken!

Ouders leerling, groep 8, Heiloo

© 2022 van den Ende Educationwebdesign: Pixo Creative